Des de sempre s’ha sabut que explicar contes als nens quan són petits és de gran importància, i encara que és un hàbit que s’ha quedat en el passat, avui dia són molts els pares i avis que segueixen explicant-los històries als més petits tant al llarg del dia com sobretot quan el més petit de la casa se’n va a dormir. És una manera diferent d’intentar que els més petits no es quedin mirant la televisió i que desenvolupin la seva imaginació per al dia de demà. Avui els pares es troben tan ocupats que moltes vegades no s’adonen de la importància de dedicar un temps a la lectura amb el més petit de la casa.

Però llegir-los un conte a la nit abans de ficar-los al llit, no solament és una activitat que es converteix en un costum perquè aconsegueixin agafar el son, sinó que els beneficia a nivell personal més del que un pugui arribar a imaginar-se. Cal tenir en compte que llegir-los o que ells mateixos llegeixin els ajuda a estimular la imaginació i el llenguatge, a més de que es crea un llaç simbòlic entre el més petit i el pare ja que serà una activitat d’ells sols.

Quan els expliquem contes per nens als nostres fills el més petit comença a explorar els sentits, ja que usa l’oïda per escoltar, i preparar l’estructura mental amb la imaginació, i el llenguatge que escolta que els ajuda a créixer i a desenvolupar la imaginació pensant en les històries que els expliquen, i a més, a enfortir la identitat de cadascun d’ells, per la qual cosa moltes vegades no sabem la importància que té el dedicar una estona als més petits per llegir-los o que siguin ells mateix els que llegeixin.

El primer que hem de saber és com animar als més petits al fet que llegeixin. Una de les millors maneres és començar a parlar-los abans que neixin. Una altra de les formes és que li ensenyem al més petit que una zona de la casa o un racó d’aquesta s’utilitza solament per llegir, per la qual cosa pensa que aquest lloc està preparat per passar una estona de lectura. Sempre pots fer que el més petit llegeixi en els moments en els quals tu pots llegir el diari o treballes, és una manera d’unir llaços entre els dos, mentre un treballa l’altre pot llegir. El més petit no solament ha de llegir, sinó que també és important que el portis a realitzar activitats culturals com el teatre o les sessions de contes.

Un altre dels dubtes que ens sorgeixen és saber quin és el millor llibre pel més petit, el millor que pots fer és que sigui el petit el que triï anant amb ell a una llibreria, i que triï el que més li agradi. Quan són més petits, les il·lustracions seran els que més els cridi l’atenció, amb el pas del temps definiràn bé els seus gustos.